La oss alle spille Phone Challenge

I det siste har jeg spilt et spill med meg selv, og jeg vil gjerne invitere dere alle til å leke med meg. Det kalles Telefonutfordringen.

Som lesere av dette fine bloggetablissementet vet, bruker jeg hele dagen på å lese hele internett og skrive noe av det. I løpet av det jeg tenker på som den høye pandemitiden (2020–2021), ble jeg overrasket over å oppdage at til tross for at jeg stirret på skjermen på den bærbare datamaskinen hele dagen og sjelden forlot huset, brukte jeg fortsatt fire timer om dagen på telefonen min.

Virket som mye, for å være ærlig.

Siden den gang har jeg prøvd å se hvor lavt jeg kan gå uten å ofre mine sosiale relasjoner. Jada, jeg har internettvenner – eller, som jeg tenker på dem, menneskene som bor inne i telefonen min. Men jeg stirrer også på en bærbar PC hele dagen! Og ja, jeg ønsker å holde kontakten med kilder, venner og familie; det var poenget med en telefon da den tross alt fortsatt var fasttelefon.

Men den fasttelefonsammenlikningen fikk meg til å tenke. Selv da jeg var tenåring og brukte timevis på å snakke i telefon med vennene mine, tror jeg at jeg brukte den mindre enn jeg gjør nå. Hvordan er livet mitt hvis jeg slutter å behandle telefonen min som en underholdningsenhet og går tilbake til å behandle den som et verktøy?

Dette er telefonutfordringen: å bruke telefonen min så lite som mulig uten å ofre dens virkelige nytte.

Denne tilnærmingen har vært ganske nyttig for meg, faktisk! Se:

Hvis du ser på dette og sier «Hyggelig skryt, Liz», er du en god kandidat for Telefonutfordringen.

Poenget er ikke å begrense min kontakt med internett — Jeg får fortsatt bruke den bærbare datamaskinen min så mye jeg vil. Men min bærbare bruk er mer bevisst enn måten jeg pleide å ta ut telefonen uten grunn, og den bærbare datamaskinen min følger meg ikke overalt.

Jeg bruker fortsatt telefonen min som telefon mye! Jeg foretrekker telefonsamtaler fremfor videosamtaler fordi jeg liker å gå i tempo mens jeg snakker. De fleste telefonsamtalene mine med venner og familie varer fra en halvtime til en time. Å snakke med kilder er åpenbart ganske viktig for meg, og disse samtalene er vanligvis omtrent en halvtime hver. Denne bruken er ubegrenset, fordi telefonsamtaler er det opprinnelige poenget med å eie en telefon.

Jeg tror ikke jeg er den eneste personen som revurderer forholdet sitt til sosiale medier. Jeg har skrevet før at jeg tror internett råtner: Google Søk blir stadig mer ubrukelig, noe som betyr at det begynner å brenne i biblioteket i Alexandria; arkivmaterialet for vanlig menneskelig erfaring begynner å forsvinne. For meg var Twitter det sosiale medienettstedet hvor jeg fikk internettvenner som ble det virkelige liv venner; nå som Elon Musk prøver å lage en super app, er den mindre nyttig for meg.

Jeg har annen medvind på det lille spillet mitt. De endeløse påloggingsmeldingene som indikerer desperate forsøk på å lage hager med inngjerdede hager, avskyr meg og gjør det lettere for meg å lukke en fane. Den økende mengden AI-glurge som forurenser det åpne nettet gjør meg også mindre sikker på at jeg får kontakt med en person når jeg leser noe, og å få kontakt med andre mennesker er hele poenget med internett for meg.

Det er klart at dette har vært i tankene mine en stund. Men ettersom epoken med Web 2.0 er over, føler jeg at jeg har en gylden mulighet til å prøve noe nytt. Jeg har ikke tenkt seriøst på smarttelefonbruken min siden jeg fikk en BlackBerry i 2008. Dette er en like god tid som noen!

Read More